Dieta po kolonoskopii – kiedy i co można zjeść?

Dieta przed i po badaniach układu pokarmowego jest niezwykle istotna. Wielu pacjentów zastanawia się, kiedy i co jeść po kolonoskopii, aby sobie nie zaszkodzić. Warto się tego dowiedzieć oraz zapoznać z najważniejszymi aspektami spożywania posiłków bezpośrednio po tym badaniu.

Kolonoskopia  – specyfika badania

Kolonoskopia to badanie, które dość mocno obciąża organizm człowieka. Badanie wymaga dokładnego oczyszczenia jelit, dlatego bezpośrednio po nim pacjent może czuć się osłabiony. Potrzebuje odpoczynku, by jego organizm mógł się zregenerować. Po wykonaniu kolonoskopii pacjent może odczuwać nieprzyjemne dolegliwości układu pokarmowego. Wśród nich można wymienić bóle brzucha, wzdęcia, a także skurcze. Dlatego tak istotna jest dieta po kolonoskopii, która powinna być odpowiednio skomponowana.

Kiedy pierwszy posiłek po kolonoskopii?

Pacjenci po wykonaniu badania zadają sobie pytanie, czy można jeść po kolonoskopii. Bezpośrednio po kolonoskopii przewód pokarmowy może być jeszcze podrażniony, jednak nie zaleca się opóźniania zjedzenia pierwszego posiłku. Najlepiej się na niego zdecydować około dwóch lub trzech godzin po wykonaniu badania. Po upływie tego czasu pacjent powinien się również napić, najlepiej czystej wody. Głód wpływa niekorzystnie na samopoczucie pacjenta, a brak posiłku może go dodatkowo osłabiać po badaniu oraz przygotowywaniu się do niego.

Co jeść po kolonoskopii?

Dieta pacjentów po kolonoskopii przede wszystkim powinna być lekkostrawna. Dlatego warto przygotować sobie lekki posiłek, który będzie można w łatwy sposób spożyć. Przyrządzony posiłek nie powinien być ciężkostrawny oraz nie może stanowić nadmiernego obciążenia dla podrażnionych jelit. Zjedzenie nieodpowiedniego posiłku może powodować dyskomfort w układzie pokarmowym, a także nasilenie ewentualnych dolegliwości bólowych. Dlatego powinno się tego unikać. Lekki posiłek będzie łatwiejszy do strawienia przez układ pokarmowy.

Zalecane produkty po kolonoskopii

Jedzenie po kolonoskopii powinno być spożywane w regularnych odstępach czasu. Najlepiej jeść częściej małe porcje, które nie będą obciążały jelit. Wśród polecanych posiłków można wyszczególnić przede wszystkim zupy w formie kremów, a także odżywcze koktajle. Na diecie lekkostrawnej można spożywać chude mięso, nabiał oraz jaja, a także jasne pieczywo. Możliwe jest jedzenie owoców i warzyw, jednak zalecane jest ich wcześniejsze ugotowanie, aby były lżej strawne.

Przeciwwskazane produkty

W diecie lekkostrawnej można również wyszczególnić pewne produkty, które są przeciwwskazane. W menu po kolonoskopii nie powinny się znaleźć w szczególności produkty ciężkostrawne, na przykład potrawy smażone oraz fast foody. Powinno się unikać jedzenia tłustego mięsa oraz ostrych przypraw. Na początku nie są wskazane również wyroby z dużą zawartością błonnika, a także produkty pełnoziarniste. Alkohol i mocna kawa po kolonoskopii również nie będą najlepszym wyborem, dlatego warto z nich zrezygnować na kilka dni.

Czas trwania diety do zabiegu kolonoskopii

Dieta lekkostrawna po kolonoskopii powinna być utrzymywana jeszcze przez jakiś czas. Dlatego najlepiej stosować ją co najmniej kilka dni, a wraz z upływem czasu wprowadzać nowe produkty, które będą ciężej strawne oraz będą zawierały w swoim składzie większą ilość błonnika. Dzięki takiemu rozwiązaniu układ pokarmowy się wyreguluje, a niekorzystne dolegliwości ustąpią.